23 kwietnia, niedziela, g. 11:00, sala koncertowa

MUZYCZNE SPOTKANIA Z PGE POLSKĄ GRUPĄ ENERGETYCZNĄ
KONCERT FAMILIJNY
TRZY I CZTERY! SWINGUJEMY!

BOOGIE BAND
Big Band Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych im. L. Różyckiego w Kielcach
MARCIN STOJEK dyrygent
AGNIESZKA NOWAK ZAGÓRA prowadzenie

kup bilet on-line

Przeniesiemy się do Nowego Orleanu, gdzie w latach 20. i 30. XX wieku panowała “złota era swingu". Poznamy ten styl w muzyce i tańcu oraz przekonamy się, jak wielka siła drzemie w big-bandzie...

MARCIN STOJEK muzyk, puzonista, dyrygent, animator kultury, pedagog. Absolwent PSM I i II st. w Kielcach w klasie puzonu, Uniwersytetu Jana Kochanowskiego na Wydziale Pedagogicznym i Artystycznym oraz Akademii Muzycznej w Łodzi w klasie puzonu. Obecnie pracuje jako nauczyciel puzonu, orkiestr dętych i big bandów w ZPSM Kielce i SM w Busku Zdroju.

BOOGIE BAND to pełen pasji i entuzjazmu wokalno-instrumentalny zespół składający się z młodych muzyków - uczniów Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych w Kielcach. Został założony w 2012 roku przez Marcina Stojka. W skład zespołu wchodzą dwie sekcje: dęta (saksofony, puzony, trąbki), rytmiczna (piano, bas, gitara elektryczna, zestaw perkusyjny, perkusjonalia) oraz wokal co w całości daje potężne brzmienie. Swoją pozytywną energią potrafi zarazić najbardziej wymagającą publiczność, stale poszerzając przy tym grono swoich fanów. Repertuar zespołu prezentują utwory różnych stylów i gatunków.
Big Band współpracuje z wieloma świetnymi muzykami tj. Grzegorz Nagórski, Maciej Sikała, Zbigniew Jakubek, Aleksander Maliszewski i wokalistami: Aleksandra Lipińska, Lilianna Kowalska, Patrycja Michalska, Filip Wnuk, Paweł Okła. Boogie Band ma za sobą wiele wspaniałych koncertów w kraju i zagranicą (Szwecja). Jest laureatem wielu nagród tj: School & Jazz Festival w Lubaczowie, Festiwal Big-bandów i Orkiestr Rozrywkowych w Nowym Targu, Festiwal „Scena dla Ciebie”, Festiwal „Scyzoryki” w Kielcach. Zespół uczestniczył w wielu warsztatach Big Bandowych z takimi muzykami jak: Maciej Sikała, Zbigniew Jakubek, Aleksander Maliszewski, Grzegorz Nagórski, Tomy Lakso (Szwecja).

AGNIESZKA NOWAK-ZAGÓRA
Na co dzień pełni funkcję muzyka solisty-flecistki w orkiestrze symfonicznej Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach. Prowadzi także działalność koncertową z zespołami kameralnymi All Antico i Bossa Bonita, a także okrasza słowem koncerty symfoniczne i kameralne.
Wielką radość przynoszą jej koncerty skierowane do dzieci. Współtworzy Koncerty familijne, podczas których dzieci przez zabawę poznają piękną sztukę, którą jest muzyka. Prowadzi i tworzy kameralne koncerty edukacyjne, odbywające się w szkołach na terenie województwa świętokrzyskiego.

PGE Energia Ciepła S.A. Mecenas Filharmonii Świetokrzyskiej im. O. Kolberga

strona główna