17 lutego 2023, piątek, g. 19:00, sala koncertowa

GEORGE GERSHWIN Błękitna rapsodia na fortepian i orkiestrę
FRANCIS POULENC Sinfonietta

kup bilet on-line

Doskonale ułożony program na karnawałowy czas: od kreatora polskiej jazzowej muzyki orkiestrowej Edwarda Czernego, mistrza wplatania tanecznych rytmów w swe kompozycje Francisa Poulenca, aż po Georga Gershwina, kompozytora, który połączył dwa odrębne dotychczas światy – klasyki i jazzu. Pochodzący z Odessy Gershwin zrobił oszałamiającą karierę w Nowym Jorku, choć najbardziej marzył o karierze symfonicznego kompozytora. Dlatego, choć pisał fantastyczne melodie, które stały się później jazzowymi standardami, pisał też poematy symfoniczne, a także koncerty fortepianowe. Najlepiej jednak czuł się w formach swobodnych, takich jak Błękitna rapsodia, po którą równie chętnie sięga ją jazzmani, jak i klasycznie wykształceni pianiści. Tego wieczoru utwór usłyszymy w interpretacji Waldemara Malickiego - niezwykle wszechstronnego i otwartego artysty, szerszej publiczności znanego z łączenia muzyki orkiestrowej z kabaretem. Sinfonietta F. Poulenca kończąca nasz muzyczny wieczór to muzyka lekka, pełna tanecznych rytmów, momentami humorystyczna. Złośliwie mówiono o nim, że jest „entuzjastą mostów, miłośnikiem psów, hipochondrykiem...” – co dla niektórych melomanów może być całkiem niezłą rekomendacją.

Waldemar Malicki
- "pianista polski, żyjący. Wszechstronność talentu pozwala mu na niespotykane w świecie zabiegi klawiaturowe . Znany z niezwykle bliskiego kontaktu z publicznością, w zadziwiający sposób łączy wirtuozerię muzyczną i słowną. Humor, zaskoczenie, brak granic wyobraźni i delikatna pikanteria zmieszana ze swoistą elegancją. Nie traci klasy, nie wprowadza polityki, codziennie ćwiczy palce i fanatycznie bawi publiczność w kraju i za granicą". Więcej na: http://www.waldemarmalicki.com/

PGE Energia Ciepła S.A. Mecenas Filharmonii Świetokrzyskiej im. O. Kolberga

strona główna