5 sierpnia, piątek, g.19.00, Dziedziniec koncertowy

IRLANDZKI FOLK

INISHEER w składzie:
JANUSZ KASIAK vocal, gitara akustyczna, whistle
AGNIESZKA KASIAK skrzypce
PATRYK PAWLUCZUK dudy, whistle
GRZEGORZ MICHTA akordeon
TOMASZ TYRA vocal, bothran, bouzouki
SZYMON JAROS gitara akustyczna

AGNIESZKA NOWAK-ZAGÓRA prowadzenie

Bilety w cenie 25 zł

kup bilet on-line

Zapraszamy na koncert kieleckiego zespołu wykonującego celtycki folk w autorskich opracowaniach i aranżacjach, dzięki którym zaznamy atmosfery tradycyjnego irlandzkiego pubu.

Inisheer to nazwa wyspy u zachodnich wybrzeży Irlandii, ale też nazwa nowego kieleckiego zespołu grającego muzykę celtycką. To grupa sześciu ludzi zakochanych w celtyckim folklorze, nie na tyle jednak, by nie stosować własnych, autorskich aranżacji oraz polskich tekstów do irlandzkiej muzyki. Bogate instrumentarium zespołu pozwala nadać artystom nowy, niebanalny charakter tradycyjnym utworom. Instrumenty, na których gra zespół to: skrzypce, whistle, flety, banjo, buzuki, gitara, akordeon oraz bodhran (bęben irlandzki) i oczywiście dudy szkockie. Ich muzyka to nie tylko przeplatające się skoczne i pulsujące energia reele, wesołe jig'i i liryczne slow air'y, ale także wesołe piosenki rodem z irlandzkich pubów - jednym słowem ich koncert to muzyczna podróż ze wspaniałą, celtycką kulturą szmaragdowej wyspy.

PGE Energia Ciepła S.A. Mecenas Filharmonii Świetokrzyskiej im. O. Kolberga

strona główna