Obecna jubileuszowa edycja Świętokrzyskich Dni Muzyki ma specjalne znaczenie nie tylko z powodu okrągłej rocznicy. Przede wszystkim po raz pierwszy odbędzie się w Międzynarodowym Centrum Kultur – od 19 stycznia br. – nowej siedzibie Filharmonii Świętokrzyskiej. Po wtóre Festiwal niemal od początku obecnego wieku, kiedy to założenia programowe zostały podporządkowane idei promowania muzyki polskich kompozytorów współczesnych na tle dokonań światowych, zawsze był oceniany jako wydarzenie na skalę ogólnokrajową ze względu na nowe muzyczne treści. Tym razem jednak jego formuła została wzbogacona i w dużej mierze będzie to przegląd projektów z różnych sfer poszukiwań artystycznych. Można się zatem pokusić o stwierdzenie, że festiwal nabiera charakteru interdyscyplinarnego i w jego ramach mają szanse wspólnie zaistnieć różne dziedziny sztuki.
Obok tradycyjnych koncertów symfonicznych i kameralnych pojawią się atrakcyjne formy prezentacji, takie jak wizualizacje, performance czy teatr instrumentalny. Nową propozycją dla widzów i melomanów Filharmonii Świętokrzyskiej będzie cykl projekcji filmów muzycznych. Kontynuować będziemy również sprawdzone formy współpracy z instytucjami kultury, dlatego jak zwykle pojawią się wystawy, już nie jako elementy towarzyszące imprezom, stanowiące ich oprawę (choć taką funkcję również będą spełniać), ale jako jedna z istotnych propozycji artystycznych organizujących swoją własną przestrzeń służącą refleksji twórczej. Nie zapomnimy także o spotkaniach z wybitnymi kompozytorami. Tak więc każdy odbiorca, nawet najbardziej wybredny, znajdzie coś dla siebie.
Na uroczyste otwarcie Festiwalu zapraszamy w czwartek, 12 kwietnia, o godz. 18.30. Przygotowaliśmy również cztery wystawy, które zaprezentujemy w Sali Karola Anbilda oraz w foyer na trzech poziomach Filharmonii. Monika Rudkowska wprowadzi nas w świat muzyki Marcina Błażewicza, przybliżając II Koncert na marimbę, który po raz pierwszy w Kielcach zabrzmi w piątek.
Wystawa Artysta i jego świat. Wojciech Kilar udostępniona przez Polskie Wydawnictwo Muzyczne SA, przedstawia sylwetkę i osiągnięcia kompozytora obchodzącego właśnie 80. rocznicę urodzin, wykorzystując fotografie z archiwum zarówno wydawcy, jak i bohatera wystawy, oraz fragmenty partytur jego utworów;
Twarze ZAiKSU to ekspozycja, na którą składają się niezwykłe fotografie znanych kompozytorów polskich zebrane przez Stowarzyszenie Autorów ZAiKS, ukazane w obiektywie takich artystów-fotografików, jak m.in.:
- Wojciech Druszcz – pracował dla największych agencji fotograficznych: Agence France Presse, Reuters, AP, Centralnej Agencji Fotograficznej, dzienników: Gazety Wyborczej, Rzeczpospolitej i Głosu Pracy, tygodników: Kultura, Sportowiec, Polityka;
- Jacek Barcz – fotoreporter prasowy, jego prace ukazywały się w Sztandarze Młodych, tygodniku The Warsaw Voice;
- Ryszard Horowitz – mieszkający w Stanach Zjednoczonych, uważany obecnie za jednego z najwybitniejszych fotografików XX wieku. Trzecia wystawa, a w zasadzie dwie następne, to są prace najmłodszych wychowanków (Impresje) oraz tegorocznych dyplomantów (Dyplom 2012) Zespołu Państwowych Szkół Plastycznych, m.in. drukowane na płótnie grafiki, malarstwo, ceramika i bajkowe gobeliny.